HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

A rövid, lényegre törő oktatóvideók bármikor újranézhetők, elősegítve a perceptuális tanulási folyamatot.

A tanórán időkorlát van, haladni kell az osztállyal, nincs idő egy-egy tananyag sokszori ismételgetésére. A gyakran igen sokba kerülő különórákon...

...ugyancsak feszített a tempó, és a lelki, pszichés nyomás is, hogy a drága pénzen vett korrepetálás ne legyen egy helyben toporgás.

Pedig a tanulási folyamatokra irányuló vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az úgynevezett perceptuális, azaz észlelési tanulás központi szerepet játszik életünkben. Ez azt jelenti, hogy az ismételt észlelés következtében az észlelésben változás áll be. Gondoljunk csak arra, amikor először látunk egy egypetéjű ikerpárt; kezdetben aligha tudunk köztük különbséget tenni, ám minél többször találkozunk velük, látjuk őket, beszélgetünk velük, ez annál könnyebb, hiszen megtanuljuk az aprónak tűnő különbségeket is észlelni.

Másik példa, amit előszeretettel hangoztatnak a perceptuális tanulási folyamat kapcsán, a magzatokról készült ultrahangfelvételek esete. Aki először néz ilyet, annak leginkább értelmezhetetlen foltok teljes összevisszasága csupán a kép, ám minél többet nézzük, minél inkább meg tudjuk különböztetni az apró, kezdetben észrevehetetlen különbségeket, egyre inkább kirajzolódnak a magzat végtagjai, a feje vagy egyéb jellegzetességei.

A videótanár segítségével egy-egy homályos tananyagrész vagy részlet addig ismételhető, ráadásul ingyen, amíg az apró részletek is a helyükre kerülnek, és egyszer csak kitisztul a kép. Ráadásul mindezt nem magolva, hanem a legjobb tanárok közreműködésével, kényelmesen hátradőlve tehetjük meg.

Teszteljétek le ezt az elméletet a legújabb videókon a www.videotanar.indavideo.hu oldalon!  

Címkék: tanulás diák oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása