HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

02.
július

Méregdrága a legkönnyebb anyag

Videotanar.hu  | fizika - az anyagok belső szerkezete komment

Közel 370 millió forintnak megfelelő összeget fizettek a világ legkönnyebb anyagának egy darabkájáért egy pekingi aukción. A grafén aerogél hétszer könnyebb a levegőnél.

Jelenleg a világ legkönnyebb anyaga ez a bizonyos grafén aerogél. A fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag, ahogy fentebb is írtuk hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. Súlyát jól mutatja, hogy könnyedén megtartja akár egyetlen fűszál vagy egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egy grammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes.

A grafén aerogél hajlékony, és rendkívüli nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik: eredeti formájának alig tizedére való összepréselése után sértetlenül visszanyeri alakját, saját súlyának pedig 900-szorosát képes magába szívni olajból. Az anyagot többek közt a jövő elektronikai berendezéseiben, harcászati eszközökben, közlekedési eszközök tervezésénél használhatják majd fel.
A szuperkönnyű anyagot 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói, és bár előállítása méregdrága, a közelmúltban történt nyilvános árverésen hatalmas érdeklődés mutatkozott iránta, annak ellenére, hogy végül tízmillió jüanért, azaz 367 millió forintért kelt el egy kis darabja.

grafenaerogel.jpg

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása