HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

02.
március

Élet mínusz ötven fokban

Videotanar.hu  | földrajz - hideg övezet komment

A világ leghidegebb állandóan lakott településén a mobiltelefon értelmezhetetlen, az autókat sosem állítják le. Nehéz az élet Ojmjakonban.

A jakutföldi falunak mintegy 500 állandó lakosa van, távol mindentől, hiszen Ojmjakon mintegy kétnapi autóútra fekszik a jakut fővárostól, Jakutszktól. Messze a sarkkörön túl. A januári átlaghőmérséklet -50 Celsius fok, a leghidegebb, amit valaha mértek a településen, -71,2 fok. Nem csoda, ha ezek a körülmények megnehezítik a helyiek életét.

A mobiltelefon például nem csak azért elképzelhetetlen arrafelé, mert nincs kiépített hálózat, hanem azért sem, mert a készülékek szabadtéren egyáltalán nem működnének a roppant hidegben. A néhány autót, amivel a faluban élők rendelkeznek ezen okok miatt soha nem állítják le, mert félnek, hogy nem indulnának újra.

Egy temetés sem egyszerű feladat a faluban, tíz centiméterenként máglyákat gyújtanak a készülő gödörben, hogy a talaj felengedjen, emiatt napokig is eltarthat egy-egy sírhely kiásása.

A faluban élők fával és szénnel fűtenek, de például a mai napig kinti fabudikban intézik kis- és nagydolgukat.

Mivel a környéken gyakorlatilag semmi sem terem meg, a helyiek rénszarvas és lóhúson élnek.

Ám nem csak a hideg viseli meg az itt élők szervezetét, hanem az éves hőingadozás is, hiszen nyáron, rövid időre Ojmjakban is lehet +30 fokos meleg. Így a leghidegebb és legmelegebb nap hőmérséklete között akár 100 fok is lehet az eltérés.

Érdekes, hogy a hideg-rekordot tartó település neve jakut nyelven azt jelenti: nem fagyott víz. Ez egy közeli természetes hőforrás miatt alakult így, hiszen az tényleg nem fagy be sosem.

oymyakon.jpg

 

 

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása