HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

13.
június

Tűzbe mentek a rendezőért

Videotanar.hu  | irodalom - Gárdonyi Géza: Egri csillagok komment

Az Egri csillagokat nem csak Magyarország kedvenc regényévé választották néhány éve a szavazók, de az egyik legsikeresebb mozifilm is belőle készült.

Negyvenhat éve már, hogy Várkonyi Zoltán nagyszabású mozifilmet rendezett Gárdonyi Egri csillagok című regényéből. A magyar filmekre mostanság jellemző nézettségi adatok tükrében elképesztő siker volt a látványos kalandfilm, csak itthon mintegy nyolcmillió jegyet adtak el rá, de számos külföldi országban is szép sikereket futott be Talizmán címmel.
A film forgatása is kalandos volt, a csatajelenetekhez a rengeteg civil statiszta mellé hatezer kiskatonát is kivezényeltek a pécsi laktanyából. Bár a veszélyesebb mutatványokat Ferdinandy Géza volt öttusabajnok és csapata végezte, a kor híres színészei is többször voltak veszélyes helyzetekben.
Történt például, hogy az egyik ebédszünetben kigyulladt az egri várat „alakító”, Pilisborosjenő határban felépített monumentális díszlet. A Dobó kapitányt játszó Sinkovits Imre a fejét fogva téblábolt a lángok között, amikor is a rendező nem az oltásra adott utasítást, hanem mindenkit visszarendelt a lángoló díszletbe, és indította a kamerákat. Azok pedig egészen addig forogtak is, amíg a helyzet valóban életveszélyessé vált, és a tűzoltók megkezdték az oltást. Várkonyi pillanatok alatt felmérte, hogy a díszletvár gyors eloltása és használhatatlanná válása helyett jobban jár, ha inkább kiaknázza a tűzben rejlő lehetőségeket. A spontán felvett jelenet a film egyik legélethűbb részlete lett, a tűz után a stáb együtt ünnepelte a veszélyes, ám roppant látványosra sikerült munkát.

A könyv legismertebb borítójának címlapján ugyancsak az égő díszletvár és a seregnyi statiszta rohama látható.

egricsillagok.jpg

Címkék: irodalom oktatóvideó Egri csillagok videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása