HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

12.
június

Az 500 éves matekpélda

Videotanar.hu  | matematika - a természetes számok helye a számegyenesen komment

Illetve majdnem ötszáz éves, ugyanis a legrégebbről fennmaradt hazai matematika tankönyvből való, 1527-ből.

A tankönyv Debrecenben jelent meg, borítóján, a címer alatt a következő szöveg áll: „Azt akarom, hogy jó és hasznos dolgokban eszesek legyetek ’ az gonosz és ártalmas dolgokban pedig együgyűek.”
A tankönyvben szerepel az alábbi feladat:
Egy ember adott volt másiknak 12 forintot három hónapig, más ember is adott volt néki 15 forintot öt hónapig: nyert volt pedig 25 forintot rajta, vallyon az 25 forintból kinek-kinek az ü pénze szerint és ideje szerint mennyi jött haszonra az nyereségből?”
Te is meg tudod oldani a réges-régi példát, ugye? Hiszen a feladat arányos osztással oldható meg,
az adott forintérték és a hónapok számának szorzata az első embernél 12•3=36, míg a másiknál 15•5=75. Ezek szerint a pénz és idő szerinti haszon aránya 36:75 kell, hogy legyen. A 25 forint hasznot kell ebben az arányban felosztani. Ha az egyik embernek x Ft, akkor a másiknak 25-x forint jár a haszonból. Az aránypár tehát: 36:75=x:(25-x), aminek megoldása: x= 900/111. Sima ügy, nemde?

matekkonyv.jpg

Címkék: matematika oktatóvideó természetes számok videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása