HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

30.
április

Üsd, vágd, nem apád!

Videotanar.hu  | történelem - az athéni demokrácia virágkora komment

Az athéni demokrácia virágkoráról szóló videónk kapcsán oszlassunk el néhány félreértést az ókori olimpiákról.

A manapság doppingbotrányokkal szegélyezett olimpiák kapcsán divat emlegetni az ókori játékok nemes mivoltát, békés szándékát, a megkérdőjelezhetetlen erkölcsiségét, a sportszerűség mindenekfelett valóságát.

Nos, azért az ókoriak sem voltak szentek, a korabeli olimpiai játékok sok tekintetben mutattak hasonlóságot a mai botrányokkal, sőt bizonyos tekintetben sokkal durvábbak is voltak.

Az például igaz, hogy a játékok idejére felfüggesztették a harcokat, ám az első játékokat kifejezetten arra használták a nemes hellének, hogy harc nélkül eljussanak Olümpiába. Maga a versengés is katonai célokat, egyfajta gyakorlatozást szolgált, nem véletlenül szerepelt a távolugrás, a gerelyvetés és a futás a versenyszámok között, ezek mind a harcra való felkészítést szolgálták. A legnépszerűbb mégis a pankráció volt, amolyan igazi, utcai csihi-puhi, ahol minden megengedett volt, kivéve a harapás és az ellen szemének kinyomása. Az ókori görögöket csak és kizárólag a győzelem érdekelte, második, harmadik helyezettet nem is hirdettek a versengések végén, aki nem győzött, szégyenkezve, bujkálva, nevetéstől és gúnyos megjegyzésektől kísérve hagyta el a helyszínt. A csalások is mindennaposak voltak, a birkózók olajjal kenték be magukat, hogy kicsússzanak ellenfelük szorításából, a futók levágták a pálya sarkait, illetve előszeretettel buktatták, gáncsolták el egymást a siker érdekében. És akkor a teljesen elterjedt megvesztegetésről még nem is szóltunk.

Az újkori olimpiák tehát sok szempontból emelkedettebbek az ókoriaknál, annak ellenére is, hogy a botrányok szinte valamennyi eseményt végigkísérik.

olimpia.jpg

Címkék: történelem oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása