HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

10.
június

Bach és a Kávékantáta

Videotanar.hu  | ének - Bach munkássága komment

Jó reggelt mindenkinek! Nehezen indul a hét a hosszú hétvége után? Johann Sebastian Bach zeneművet is írt a kávéhoz, annyira nem tudott élni nélküle.

Bach nem csak kiváló komponistaként, de korának egyik legnagyobb kávéfüggőjeként is ismert volt. Oly mértékben rajongott az élénkítő feketéért, hogy kantátát is írt róla az 1730-as évek elején, pont akkor, amikor a bécsi kávéházi kultúra felpezsdülni kezdett. Eleinte nagy társadalmi felháborodás övezte a kávéházban az időt múlató életstílust, ezt a zeneszerző nagy derűvel és iróniával jeleníti meg művében.
A minioperának is beillő Kávékantáta történetében egy apa próbálja leányát leszoktatni a bűnösnek tartott ital élvezetéről, hatástalanul. Végül abban maradnak, hogy a lány lemond a kávéról, amennyiben apja férjet szerez neki. Ebbe a papa bele is megy, ám a lányának van még egy kikötése: csak olyan férjet fogad el, aki megengedi neki, hogy annyi kávét ihasson, amennyit akar.

kavekantata.jpg

Címkék: oktatóvideó ének-zene Bach videotanar.hu Kávékantáta

komment

süti beállítások módosítása