HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

17.
június

Bőr a nyomtatóból

Videotanar.hu  | biológia - a bőr komment

Legnagyobb szervünk a bőrünk, éppen ezért rendkívül sérülékeny is. A 3D-s nyomtatás fejlődése megoldást jelenthet számos problémára.

Horzsolása, pattanása bizonyára mindenkinek volt már, ezek bár könnyen orvosolhatók, néha heget hagynak maguk után. Sokkal veszélyesebb és fájdalmasabb azonban, ha valaki például bőre nagy felületén megég, vagy más olyan sérülést szenved, ami nemcsak esztétikai, de életvitelbeli problémákat is jelent. Noha a bőrátültetést már régebb óta alkalmazza az orvostudomány, ahhoz a test egyéb területeiről kellett bőrszövetet venni.
A 3D-s nyomtatás azonban, azon túl, hogy érdekes tárgyakat és játékokat készíthetünk vele, az egészségügy területén is sikerekkel kecsegtet. A szakemberek reményei szerint hamarosan akár működő szerveket is nyomtathatnak, ami nem csupán az átültetésre várók számára jelenthet megoldást, de például kiválthat számos állatkísérletet is, sőt egyes elképzelések szerint akár élelmezési problémákat is enyhíthet a hússzövetek mesterséges létrehozása. Ennek etikai szabályozása egyelőre nem tisztázott, de mint lehetőség, érdekes.
Egy másik lehetséges felhasználási terület az említett égési sérülésekkel kapcsolatosan vezethet hamarosan áttöréshez. A mostani eljárás szerint a test érintetlen részéről kell fájdalmasan bőrt eltávolítani, hogy a többi részt kezelni tudják. A University of Toronto kutatói azonban kifejlesztettek egy ennél jobb megoldást: a 3D nyomtatóba bőrsejteket és különböző polimereket tesznek, és mesterségesen hoznak létre bőrfelületet. Ráadásul ez a kutatócsoport egyszerűsített változatot használt, és állítólag nagyon olcsón állítja elő a szöveteket.
Az a legjobb azonban, ha nem visszük vásárra a bőrünket, vigyázunk rá, hiszen sérülése esetén hosszas, fájdalmas és drága beavatkozásokban lehet részünk.

bor.jpg

Címkék: biológia oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása