HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Megjelentek a legfrissebb PISA-felmérés eredményei. Matematikából nagyon nem állunk jól.

A PISA-felmérés 2000 óta, háromévente méri a képességeket a fejlett ipari országokat tömörítő OECD tagállamaiban, a matematika, a szövegértés és a természettudományok területén, amelyek közül...

...mindig az egyik hangsúlyos (2000-ben a szövegértés, 2003-ban a matematika, 2006-ban a természettudományok, 2009-ben pedig újra a szövegértés volt a kiemelt terület) A mintavétel egy országban legalább 150 iskolára terjed ki, és egy iskolából legalább 35 tanulót érint a 15 évesek közül. Ezen belül véletlen kiválasztással történik a mintavétel. Nagyrészt papíralapú mérést végeznek a szakértők, a kérdőíven a felmért műveltségi területtel kapcsolatos feladatok és kérdések vannak. A magyar tanulók a tíz évvel ezelőtti eredményeikhez képest matematikában visszaestek, szövegértésben viszont javítottak, eredményeik átlaga pedig alatta van az OECD-országok átlagának. A pontozásos rendszert használó felmérés alapján megállapítható, hogy matematikából szignifikáns visszaesés tapasztalható a 15 éves diákjaink körében.

A 2012-ben felvett adatok most nyilvánosságra került összesítése szerint a vizsgált országokat három csoportra osztották: az elsőbe azokat sorolták, amelyek egyértelműen javítottak az előző adatfelvétel időpontjához képest, a másodikba azokat, amelyekben stagnáltak az eredmények, míg a harmadik csoportba azok az országok kerültek, amelyek ezen a téren rosszabbul teljesítenek. A 15 éves magyar diákok eredményei az utóbbi csoportba esnek, olyan országokkal együtt, mint például Szlovákia vagy Csehország.

A szakértők szerint az OECD 2012-es felmérése is azt igazolja, hogy nagyok a különbségek a képzési rendszerek sikerességében az országokon belül és országok közötti összehasonlításban is. A ranglista élén ismételten ázsiai országok állnak: Kína, Szingapúr, Hongkong, Korea és Japán. A legjobban szereplő öt európai ország: Lichtenstein, Svájc, Hollandia, Észtország és Finnország. A volt szocialista országok közül nagyon jól szerepelt Lengyelország, ahol a diákok még a német társaikat is felülmúlták, pedig Németországban rengeteget tettek az első Pisa-sokk, azaz 2000 óta, amikor is jócskán alulmúlták az OECD átlagát.

Az eredményeket tömörítő táblázat megtekinthető itt:

http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/PISA-2012-results-snapshot-Volume-I-ENG.pdf

 

Címkék: tanulás felmérés diák

komment

süti beállítások módosítása