HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

07.
június

Tízezer galaxis egyetlen képen

Videotanar.hu  | természetismeret - Föld és világegyetem komment

A világegyetemet tanulmányozni azért is érdekes, mert évmilliókkal ezelőtti állapotokat láthatunk. A fény gyors, de a mindenség hatalmas.

Egy fényév az a távolság, amennyit a fény egy év alatt megtesz. Alig felfogható tehát, amikor a tudományos hírekben arról olvasunk, hogy több tízmillió, olykor százmillió fényévnyire lévő galaxisokat fedeztek fel. Mert mire a fényük elér hozzánk, akkor mi az évmilliókkal ezelőtti állapotukat látjuk. Így könnyen előfordulhat, hogy egy csillag például már réges-régen nincs is ott, ahol mi éppen látjuk, hiszen a fénye még úton van.

A NASA a napokban mutatta be a Hubble űrteleszkóp által készített, eddigi legteljesebb és legszínesebb képet az univerzumról, amelyen több mint tízezer galaxis látható. Ezek között vannak olyanok, amelyeknek a néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni állapotát láthatjuk. Az űrtávcső kilenc, 2003-tól 2012-ig évig gyűjtötte az adatokat a felvétel elkészítéséhez, ezalatt 841-szer kerülte meg a Földet.

hubble.jpg

Címkék: oktatóvideó természetismeret videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása