HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

A belgiumi KU Leuven egyetem kutatói megcáfolták az eddig elfogadott magyarázatot.

A diszlexia a nyelvvel és az olvasástanulással kapcsolatos képességzavar, ami általában gyermekkorban tűnik fel és nem áll összefüggésben az egyén intelligenciájával. A diszlexiásoknak nehézséget jelent...

...a betűk, szavak és számok felismerése, gyakorta felcserélik azokat. A jelenség a Föld lakóinak mintegy tíz százalékát érinti.
Az eddigi vélekedés szerint, amikor szöveget olvasunk vagy hallunk, az agyunk felépít egy úgynevezett térképet, amely segíti az egyes betűk vagy hangok értelmezését. A tudomány eddig azt gondolta, hogy a diszlexiások agyában ez a térkép épül fel hibásan.
A KU Leuven egyetem kutatásában 23 diszlexiás felnőtt agyi aktivitását térképezték fel, majd az eredményeket egy 22 fős tökéletesen olvasó kontrollcsoporttal hasonlították össze. Kiderült, hogy a betűk és hangok leképzése az említett agyi térképpel tökéletesen működik a diszlexiások esetében is. A kutatócsoport ezt követően az összeköttetéseket vizsgálta a beszéd feldolgozásában közreműködő tizenhárom agyterület között, és itt találták meg a fő különbséget a diszlexiások és nem diszlexiások agya között: az úgynevezett Broca-terület (a motoros beszédközpont a domináns agyfélteke frontális lebenyén), illetve a jobb- és baloldali agykéreg közti kapcsolat a diszlexiásoknál látványosan gyengébben működött, mint a kontrollcsoport tagjainál. Minél rosszabb ez a kapcsolat, annál súlyosabb a diszlexia a tesztalanynál. A kutatás vezetője, Bart Boets ahhoz hasonlította a jelenséget, mint amikor egy szerver tökéletesen működik, de a felhasználó internetkapcsolata túl lassú és akadozik, ezért hibásan vagy hiányosan jelennek meg a weboldalak a böngészőjében.
A tudományos közvélemény egyelőre vegyes fogadtatásban részesíti a belgák eredményét, míg egyes szakemberek az elmúlt öt év legfontosabb eredményének tartják az agykutatás területén, addig mások szerint a rossz agyi kapcsolat nem előidézője a diszlexiának, hanem annak következménye, hiszen az érintettek keveset olvasnak, így a trenírozás hiányában az agyterületek közötti kapcsolat náluk kevésbé fejlődik.

Címkék: kutatás diák diszlexia Videótanár

komment

süti beállítások módosítása