HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

20.
június

Mekkora a világ legnagyobb fotója?

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - fotográfiai eljárások komment

A kérdés becsapós, hiszen a digitális korban nem focipályányi poszterekre gondolunk itt, hanem felbontásra. A jelenlegi rekorder 320 gigapixeles.

Civil használatra szánt fényképezők esetében az 5 megapixelesnél nagyobb felbontást lehetővé tevő gépek már jók, telefonokban is nagyjából 5 és 10 között mozog ez az érték. Ám a minél részletgazdagabb, nagy területeket megörökítő fotók esetében mindig feszegetik ezt a határt a gyártók, illetve fejlesztők.
Legutóbb Londonról készült egy 320 gigapixeles panorámafotó. Ez a felbontás hétköznapi eszközökön nem is használható és tárolható, éppen ezért „butított” változatait lehet megtekinteni a laptopon.
A londoni gigapanoráma készítői mintegy három hónapon át dolgoztak, 48 600 felvételt lőttek a BT Torony 29. emeletéről, négy darab Canon márkájú fényképezőgép segítségével. A helyszíni munkák után újabb három hónapot vett igénybe, amíg nagyteljesítményű számítógépekkel összeállították a teljes, 320 gigapixeles panorámaképet. Ez, ha normál felbontásban kinyomtatnánk, 98 méter széles és 24 méter magas lenne. A Budapestről eddig készült legnagyobb felbontású kép 70 gigapixeles.
http://btlondon2012.co.uk/pano.html

london-gigapixel.jpg

Címkék: oktatóvideó vizuális kultúra videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása