HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Bár a bordás krokodil kifejezetten veszélyes, videónkból kiderül, a mi erdeinkben előforduló ragadozók többsége békés természetű éjszakai állat.

A ragadozókról sok alaptalan legenda kering, köszönhetően elsősorban a túlzó, rettegést kiváltani akaró filmeknek, gondoljunk csak a cápára, a Ragadozók emberevő oroszlánjaira vagy akár a Jurassic Park vásznon feltámasztott dinóira.

És noha a valóságban a ragadozó, azaz húsevő állatok a zsákmányállataikon kívül nem sok mindenre jelentenek veszélyt, sőt az embert kifejezetten kerülik, azért elsősorban a tőlünk távoli, egzotikus helyeken bőven akadnak olyanok, amelyeket nekünk is érdemes messze elkerülni.
Az ausztrál Charles Darwin Egyetem kutatói épp a minap tették közzé arra vonatkozó kutatásuk eredményét, amely során azt vizsgálták, vajon melyik krokodilfaj a legagresszívabb. Hetet hasonlítottak össze Ausztrália, Pápua Új-Guinea, Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia vadonjaiból, és kiderült, hogy az egyébként is veszélyesnek tartott állatok közül is kitűnik a bordás krokodil (Crocodylus porosus) a többiekénél jóval nagyobb agresszivitásával. A kutatásban többek között szerepelt a szintén nem éppen békés természetéről híres ausztráliai édesvízi krokodil, a Johnson-krokodil, az amerikai alligátor és az indiai gaviál is.
Az ausztráliai Darwinban, továbbá Indiában végzett kutatáson két éven át figyelték infravörös kamerákkal a fiatal állatokat, amelyeket kikelésük után csoportokba tettek, és így tartották őket nagyjából egyéves korukig, ilyen módon tanulmányozva az egymásra adott reakcióikat. A bordás krokodil nagyon komiszan bánt a többiekkel, legenyhébb közeledésükre is heves farokcsapkodással és támadó pózokkal reagált, és fejének pörölyszerű csapkodásával igyekezett velük leszámolni.
A kutatók szerint a bordás krokodilok agresszivitása már a kikelésükkor beléjük van kódolva, ám ennek okára még nem jöttek rá egyértelmű bizonyítékokat felmutatva, ez további vizsgálatokat igényel.
Minden esetre a kutatás és annak eredménye felkeltette a hatóságok figyelmét is, és a sűrűbben lakott, illetve a turisták által látogatott területekről igyekeznek eltávolítani a bordás krokodilokat. Ráadásul ez a faj előszeretettel úszik ki a nyílt tengerre is, ezért az érintett partszakaszokon a fürdőzőket is figyelmeztetik.
Nálunk szerencsére ilyen veszély nem fenyeget, a mi erdeinkben előforduló ragadozók békés természetűek, éjszaka vadásznak, de azért egy kicsinyeit féltő vaddisznó, egy veszett róka vagy egy határsávon átkóborolt medve okozhat kellemetlen meglepetéseket, érdemes tehát óvatosnak lennünk az erdőben.
Egyik legújabb videónk a természetismeret tantárgyon belül az erdei ragadozókat mutatja be, érdemes megnézni, ahogy a többit is a videótanár oldalán.

 

 

Címkék: kutatás oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása