HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

18.
június

Mozart bérmunkája

Videotanar.hu  | ének - Mozart: Varázsfuvola komment

Sem anyagilag, sem egészség tekintetében nem állt jól Mozart, amikor a Varázsfuvola megírását elvállalta. Ám remekmű született.

Mozart bár ismert és elismert volt már akkor, amikor az opera komponálására igent mondott barátjának és szövegírójának, Shikanedernek, tény, hogy elsősorban anyagi megfontolásokból vágott bele. Shikaneder egy csőd szélén álló színház igazgatója volt akkoriban, és sokat törte a fejét, miként lehetne fellendíteni a jegyeladásokat. Mivel az úgynevezett varázsoperáknak nagy keletje volt éppen, megkérte barátját, ugyan, írjon már egyet. Mozart, bár említett okokból több művön is dolgozott egyszerre, elvállalta a feladatot, és igen rövid idő alatt végzett is vele. Az már más kérdés, hogy így is remekmű lett a vége.
A Varázsfuvola sikerének több összetevője van. Könnyedsége és fülbemászó dallamai miatt a gyerekek is szeretik, ám Mozart korában az arra fogékony felnőttek szabadkőműves eszméket is felfedezhettek benne. A nagy sikernek az sem szabhat gátat, hogy az opera szövegkönyve nem sikerült valami jól, többször átírták, hogy elkerüljék a hasonlóságot más operákkal, nem is egy ember írta, így tele van következetlenségekkel és logikai hibákkal. Számos korabeli utalás a szövegben mai embernek már nem is érthető, ám a slágerként megjegyezhető dallamok miatt a Varázsfuvola minden korban siker.

Varazsfuvola.jpg

Címkék: oktatóvideó ének-zene Mozart videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása