HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Kicsit giccses, kissé természetellenes, de nagy hagyománya van, és ma is lelkesen álljuk körül szenteste. De hogy került a fa a szobába?

Noha az örökzöldek tisztelete már a germán, kelta, valamint a római és egyiptomi kultúrában is jelen volt, a karácsonyfa-állítás szokásának eredetét a középkorra teszik. Egyes kutatások szerint elődje volt a karácsonyi piramis,...

...ami virágcserépbe szúrt deszka volt, amelyre keresztbe további két-három fadarabot erősítettek. Melyek végein gyertyákat gyújtottak. Ez a hagyomány Németországból indult hódító útjára.

Más magyarázatok szerint középkori szokás volt, hogy karácsonykor fiatal fákat vágtak ki, utalva ezzel az életét fiatalon feláldozó Jézusra. Téli ünnepről lévén szó, az örökzöldek jöhettek számításba, így lett a fenyő ez a jelkép. A legendárium szerint Luther Márton állított először karácsonyfát a gyermekének.

Nem meglepő módon a szokásnak ezt az eredetét is Németországhoz kapcsolják, innen terjedt el,és ma már a keresztény világ szinte valamennyi országában állítanak karácsonyfát az ünnep előestéjén.

A karácsony nemcsak az év legjelentősebb ünnepe, de a tél meghatározója is, szívünkben összefonódik a hóval, a hideggel, a fűtött szobával.

A zene világában a tél hangulatát talán Vivaldi érezteti leginkább A Négy Évszak című művében. Ő a barokk kor zeneszerzője (1678-1741), így minden bizonnyal számos gyönyörű karácsonyfát látott már kisgyermekkorában, Velencében is. Róla is találtok videót a videótanáron:

 

 

 

Címkék: oktatóvideó ének-zene videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása