HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Több nyelvtan-videó is felkerült oldalunkra, ezért megemlékezünk arról, hogy az idén 170 éve kizárólagos hivatalos nyelv itthon a magyar.

Noha a magyar nyelv eredete hosszú időre nyúlik vissza, és története során számos alakuláson, változáson esett át, 1844-ig nem volt hivatalos nyelv itthon.

Sőt egyáltalán nem volt hivatalos nyelv Magyarországon.

A hivatalos ügyek és a tudományos élet nyelve – főleg az erős egyházi behatások időszakában – már a honfoglalás után nem sokkal is a latin volt, ezen a nyelven lehetett kapcsolatot létesíteni Európa más országainak vezetőivel. Az Anjou-korban a francia és az olasz, a Habsburgok fennhatósága alatt pedig a német nyelv ismerete és használata bizonyult hasznosnak. Persze, ez az uralkodó és nemesi osztályra vonatkozott, a túlnyomó részt írástudatlan, egyszerű emberek úgy beszéltek, ahogy akartak. Ezért maradt fenn és fejlődött tovább a magyar nyelv is, a Kárpát-medencében élő egyéb népcsoportok nyelveivel együtt.

A magyar nyelv 1836 óta hivatalos Magyarországon, ezt az az évi III. törvénycikkben rögzítették, 1844-ben pedig azt is törvénybe foglalták (II. törvénycikk), hogy kizárólagosan illeti meg ez a státusz nyelvünket.

Új nyelvtan-videóink közül mutatunk itt is egyet, a többit indavideós oldalunkon megtaláljátok.

 

Címkék: nyelvtan oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása