HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

02.
június

Szent Péter utóélete

Videotanar.hu  | irodalom - Mikszáth: Szent Péter esernyője komment

Mikszáthot előszeretettel szokták kikiáltani a legnagyobb magyar regényírónak, remekművei, így a Szent Péter esernyője is számos feldolgozást ért meg.

Alig több mint 30 évvel a regény megszületése után már mozgóképen dolgozták fel a cselekményét. Az 1927-es mozi még némafilm volt, érdekessége, hogy Alexander Korda, a később a nemzetközi filmes élet meghatározó személyisége rendezte, akiről nem mellesleg az „etyekwoodi” filmstúdió is a nevét kapta. Nem sokkal később, 1935-ben már meg is szólaltak a filmvásznon a regény hősei: Cziffra Géza feldolgozásában Básti Lajos alakította a főszerepet. A következő moziélményre 1958-ig kellett várniuk a Mikszáth-rajongóknak, ekkor a szintén legendás rendező, Bán Frigyes irányításával, Törőcsik Mari és Pécsi Sándor szereplésével elevenedtek meg a figurák.
2011-ben a Karinthy Színházban állították színpadra a művet Karinthy Márton (Karinthy Frigyes unokája) rendezésében, többek között a Barátok köztből is ismert Kiss Ramóna szereplésével.
Kérdezzétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket a fentebb említett, emblematikus filmes egyéniségekről, és talán kedvet kaptok valamelyik klasszikus megnézéséhez. Kiváló élmény, elhihetitek!

szt_peter.jpg

Címkék: irodalom oktatóvideó Mikszáth videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása