HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Videónk a Föld kontinenseiről és óceánjairól szól, de vajon ezek mindig így helyezkedtek el vagy mozognak? És egyáltalán mi volt az a Pangea?

Amióta az emberi faj létezik rajta, a Föld képe nagyjából ugyanolyan, már ami a kontinensek és óceánok, a nagy földrajzi egységek helyét illeti. Ám bármilyen hihetetlennek tűnik is,...

...ezek folyton mozognak, változtatják a helyüket, csak éppen olyan lassan, hogy mi ezt közvetlenül nem érzékeljük. Sőt még sok-sok emberöltővel utánunk sem fog szabad szemmel észrevehetően változni a látvány, ha majd az űrturisták letekintenek bolygónkra a magasból.

A földtörténet kezdetén, több milliárd évvel ezelőtt, miután a bolygó felszíne kihűlt, egy nagy szuperkontinens emelkedett ki a világtengerből, amit a tudósok Pangeának neveztek el. A tektonikai, vagyis a különböző réteglemezeket érintő mozgás során azonban a Pangea évmilliárdok alatt feldarabolódott, és elnyerte az általunk is ismert helyzetét, kialakultak a kontinensek és óceánok. Erre egyértelműen utalnak a különböző földrészek partvonalai, amelyek mintegy puzzle-ként illeszkednének, ha összetolnánk őket. Leglátványosabb példája ennek Afrika nyugati és Dél-Amerika keleti széle.

pangea.jpg

Ez a mozgás azonban nem állt meg, folyamatos, ezért újabb évmilliók múlva rá sem ismernénk Földünkre. A kutatók szerint például Afrika és Eurázsia közelít egymáshoz, ezért egyszer egyesülhetnek, eltüntetve a Földközi-tengert. Azt is feltételezik, hogy Afrika keleti része (Afrika szarva) egyszer leválik majd a kontinensről, egy közbenső tengert létrehozva. Ez viszont olyan sokára lesz, hogy igen kicsi az esélye, hogy akkortájt még lesz ember a Földön.

Minden esetre próbáljuk elképzelni és nézzünk videót a kontinensekről és óceánokról!

 

Címkék: földrajz oktatóvideó Videótanár

komment

süti beállítások módosítása