HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Az emberi kreativitás vagy inkább őrültség nem ismer határokat a háziállatok terén sem. Már régen nem szűkül a kutyára és a macskára a kínálat.

Az ember évezredekkel ezelőtt még a saját hasznára háziasította az állatokat, hiszen élelmet, ruhaanyagot biztosítottak számára és a fizikai munkát is megkönnyítették.

Aztán később kedvtelésből is tartottak házi kedvenceket, és a kutyán és macskán kívül elsősorban az uralkodók, a nemesek és a gazdagok szerették különleges állatokkal körülvenni magukat otthon. Főként a gyarmatbirodalomból hozatott nagymacskákat, elefántot, medvét tartottak vagy különleges madarakat.

Napjainkban a haszonállatok tartása már csak vidéki településeken szokás, a nagyvárosi ember, ha unalmasnak tartja Blökit vagy Cirmit, hörcsögöt, teknőst, papagájt vagy újabban görényt tart. Pár száz évvel ezelőtt az emberek örültek, ha távol tudták tartani a háztól a rágcsálókat és kistestű ragadozókat.

De egy bizonyos Carl-Hartley család Kenyában például nyolc zsiráffal osztja meg 56 hektáros kertjét. Név szerint ismerik a hatalmas állatokat, amelyeket turisták is megtekinthetnek a házban kialakított vendégszobákat kibérelve.

Egy dél-afrikai úriember, Tonie pedig vízparti házának fövenyén talált egy árva vízilóbébit, és befogadta az akkor mindössze 16 kilós állatot. A ma már 11 éves és 4 tonnás kedvencet próbálták ugyan visszaszoktatni természetes környezetébe, ám ezek a kísérletek rendszerint kudarccal végződtek, a hatalmas állat annyira ragaszkodik gazdájához és az elé tett ételhez. Ja, és minden nap tíz liter kávét iszik.

Minden érdekességük és cukiságuk mellett a háziállatok, akár haszonból, akár kedvtelésből tartjuk őket, nagy felelősséggel járnak, ezért csak gondos és tájékozott gazdáknak valók.

A videótanáron rögtön két kisfilmet is találtok, egyik a háziállatok eredetével, a másik a csoportosításukkal foglalkozik.

 

 

Címkék: oktatóvideó természetismeret Videótanár

komment

süti beállítások módosítása