HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Az ipari forradalomról került fel nagyon jó videó az oldalunkra, azt viszont kevesen tudják, hogy a történelmen kívül az evolúcióra is hatással volt a folyamat.

Nyírfaaraszoló lepkék. A parányi rovarok Manchester környékén mit sem tudnak arról, hogy a környezeti hatások miatt kialakuló evolúciós változások jelképévé váltak. Hiszen ők csak rekordsebességgel alkalmazkodtak az ipari forradalom hirtelen hatásaihoz.

Történt ugyanis, hogy a 18. század elején a nyírfák kérge jellegzetesen fehér volt, ezért a törzsükön élő lepkék színe is. A ritka sötét színű mutációknak meg voltak számlálva a napjai, pontosabban órái, hiszen jól látszottak a világos kérgen, természetes ellenségeik legnagyobb örömére. A Manchester környéki ipari tevékenység és az ezzel járó környezetszennyezés – értsd: korom – hatására azonban a fák színe hamar sötétre változott, és így már a világos lepkék lettek védtelenek. Ám a csodálatos természet alig száz év alatt elintézte azt, amihez általában évezredekre és sok-sok mutációra van szüksége: a lepkéknél a sötét színért felelős gének kezdtek dominálni, és így a rejtőzködésre, a környezetbe való beolvadásra újra képes nyírfaaraszolók faja fennmaradt.

Manapság is sok vitát vált ki, hogy az ember ipari tevékenysége vajon mennyi kárt okoz a természetben, és ehhez a természet milyen arányban képes alkalmazkodni. Ezt nekünk sem tisztünk eldönteni, ám az ipari forradalom valóban forradalmi folyamatáról és eredményeiről mindenképpen tudnunk kell.

 

Címkék: történelem oktatóvideó Videótanár

komment

süti beállítások módosítása