HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

17.
január

Hello, Sally!

Videotanar.hu  | informatika - videóvágás komment

A mozgóképek szerkesztése ma már nagyon fontos a házivideók világában is. Hát még a profi filmeknél. Tarantino is csak saját, állandó vágójában bízik.

Informatika – videóvágás

A videómegosztó oldalak világában, amikor bárki feltöltheti saját kisfilmjét és sikereket is elérhet vele, jó tisztában lenni a számítógépes programok nyújtotta vágási, szerkesztési lehetőségeknél.

A mozifilmek világában régóta fontos személy a vágó, aki kezdetben valóban ollóval vágta az előhívott celluloidfilmet a rendező utasításai alapján, később önálló művészeti ággá fejlődött ez a tudomány, ma pedig már a profik is digitális technikával dolgoznak.

A stop motion animációs technika, amelynek egyik nagy mestere Tim Burton (A halott menyasszony, Karácsonyi lidércnyomás) például alapjaiban a vágásra épül, hiszen minden egyes beállított mozdulatot külön-külön le kell fényképezni, aztán a vágóasztalon összerakni.

Quentin Tarantino is annyira fontosnak tartja a vágást a filmjeinél, hogy szinte összes filmjét ugyanazzal az Oscar-díjra jelölt szakemberrel, Sally Menkével készíti. Ő és színészei annyira kedvelik a hölgyet, hogy minden beállítás felvétele után belemondják a még forgó kamerába, hogy „Hello, Sally!”, hogy a sötét vágószobában magányosan üldögélő, a naphosszat a nyers felvételeket (muster) néző kollégájuknak kedveskedjenek és felvidítsák. Sőt néha kis cetliken is a képbe helyezik kis üzeneteiket. Ez a mondat azóta szállóigévé vált filmes berkekben, számtalan mém és saját weboldal is született az ihletésére.

sally2.jpg

Címkék: informatika oktatóvideó Videótanár

komment

süti beállítások módosítása