HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

18.
január

Marcha Real, szöveg nélkül

Videotanar.hu  | irodalom - Kölcsey Ferenc: Himnusz komment

Nemzeti himnuszunk szövegének elemzése, értelmezése szép és érdekes, ugyanakkor nehéz feladat. Tudtad, hogy a spanyol himnusznak nincs szövege? És vajon melyik a legrégebbi?

Kölcsey himnusz-költeménye a mindenki által ismert és kívülről fújt első versszakon túl is hihetetlenül kifejező és értékes mű. Értelmezése és megtanulása viszont diákot próbáló feladat. A spanyol gyerekek ezt a tételt kipipálhatják tanulmányaik során, hiszen az ő himnuszuknak, a Marcha Real-nak (Királyi Induló) egyáltalán nincs hivatalosan énekelt szövege. Ráadásul ez Európa egyik legrégebbi himnusza, 1761-ből találjuk róla az első említést. Természetesen az idők során több szövegváltozat is született a jellegzetes, induló-szerű dallamra a különböző politikai érák alatt, ám ezek nem hivatalosan elfogadottak, mint a mi Kölcsey-versünk, így ünnepségeken például ők inkább nem énekelnek semmit.

A legrégebbi himnusz címét a hollandok nemzeti éneke viseli, a Wilhelmus-t 1574-ben komponálta Adrianus Valerius holland zeneszerző.

A legrövidebb himnusz a japánoké, mindössze öt sorból áll. A legújabb himnusz a mostanában szomorú történéseivel a hírekben gyakran szereplő Dél-Szudáné, ők a 2011-es függetlenedésük után egy X-faktor-szerű tehetségkutató keretében választották ki nemzeti dallamukat.

Címkék: irodalom oktatóvideó Videótanár

komment

süti beállítások módosítása