HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

04.
június

Álmos és a kumisz

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - a honfoglalás és az államalapítás korának művészete komment

Videónk bemutatja a honfoglalás és államalapítás korának művészetét, de vajon mit ettek akkoriban, amikor éppen nem alkottak? Hiszen akkor is tudták, nem csak igével él az ember.

A magyarok már a kalandozások korában híresek voltak arról, hogy szerettek enni, a győztes csatákat, hódításokat rendre kiadós lakomákkal ünnepelték. Vándorlásaik során ráadásul sok néppel kerültek kapcsolatba, és ezek a találkozások alakították, formálták az étkezési kultúrájukat is.

Az ősmagyarok étkezésében nagy szerepe volt a húsoknak és a tejtermékeknek, ám a kenyérféléknek nem. Noha készítettek kenyeret is, a különböző gabonákat inkább kásafőzésre használták, illetve a mai pörkölthöz hasonló egytálételeiket dúsították a magvakkal.

Mivel a honfoglalás előtt a vándorló életforma jellemezte őseinket, a húsokat füstöléssel és szárítással tartósították, és edények híján köveken sütöttek-főztek. A letelepedés sokat változtatott a szokásokon, elterjedt a földművelés és az állattartás, kemencéket építettek, edényeket készítettek, és mindezek által sokkal színesebbé és gazdagabbá vált eleink étkezése.

Ami az italok fogyasztását illeti, a legnagyobb szerep természetesen a víznek jutott, de már az államalapítása előtt ismerték a szőlőt és a belőle készíthető bort, kezdetleges sört is erjesztettek komlóból, illetve sokat itták a legendássá vált erjesztett lótejet, vagyis a kumiszt, amitől rendszerint igen jól is érezték magukat.

honfoglalas.jpg

Címkék: oktatóvideó vizuális kultúra honfoglalás videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása