HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

27.
január

Dinamó és szóda

Videotanar.hu  | fizika - elektromosság; áramkörök a hétköznapi életben komment

Az elektromosság gyakorlati hasznosításának terén több jelentős találmány fűződik Jedlik Ányoshoz. És még a szódavíz is.

Tesla, Ampere, Ohm, Franklin, Volta, csak néhányan azon nagyszerű elmék közül, akik az elektromosságot kutatták, és elévülhetetlen érdemeket szereztek a rejtélyes energia feltárásában.

Az azonban, hogy mindennapi életünket megkönnyítik azok a használati tárgyak, amelyek nélkül szinte már elképzelhetetlen egy háztartás, a villanymotor feltalálásának köszönhető. Ilyen van a hajszárítóban, a porszívóban, a laptop ventilátorában, az autókban, sőt, talán hamarosan az egész autó villanymotorokkal közlekedik majd. Ez pedig bizonyos Jedlik Ányos magyar tudósnak köszönhető, ahogy a villanyvilágítás, az öngerjesztés elve alapján működő dinamó, a galvánelemek és nem mellékesen a lassan hungarikumszámba menő, de az egész világon ismert és kedvelt szódavíz. Utóbbival egyébként rendtársait akarta meglepni Jedlik a bencés rendházban, ahol szerzetesként lakott. Eredeti neve egyébként Jedlik István volt, a bencés rendben kapta az Ányos nevet.

jedlik.jpg

Bármerre is nézünk tehát otthonunkban vagy az utcán, szinte bármilyen elektromos használati tárgyat veszünk is a kezünkbe, ne feledjük, hogy honfitársunk, Jedlik Ányos briliáns elméje nélkül mindezek talán nem is lennének.

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása