HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

30.
január

Az Everest ismeretlen hőse

Videotanar.hu  | földrajz - Ázsia tájai komment

Ázsia tájainak vizsgálatakor megkerülhetetlen a Himalája, amelyről mindenkinek Edmund Hillary jut eszébe. Pedig Tendzing Norgaj is ott volt.

Az új-zélandi, de a királynő által lovaggá ütött Sir Edmund Hillary nem egyedül indult 1953-ban a Mount Everest meghódítására, serpája, vagyis helyi teherhordója, Tendzing Norgaj is vele tartott.

Róla egészen az 1990-es évekig úgy tartották, hogy a nepáli Khumbuban született, közel a csúcshoz, valójában azonban a Himalájától keletre fekvő, tibeti Kharta-völgyben látta meg a napvilágot. Pontos születési idejében ő maga is bizonytalan volt, az időjárásból és a betakarítási munkálatokból következtetett arra, hogy májusban lehetett, végül május 29-ét választotta, mert ezen a napon ért fel a Csomolungma tetejére.

Eredeti neve Namgyal Wangdi volt, de a Rongbuk kolostor lámájának tanácsára ezt még gyermekkorában megváltoztatták, hiszen a Tendzing Norgaj név jelentése: szerencsés, hithű.

Norgaj a 11. vagy 13. gyerek volt a családban, de testvérei közül sokan meghaltak már születésükkor vagy gyerekkorukban. Apja jakpásztor volt, a negyvenes évek végén meghalt, anyja azonban megérte a csúcshódítást, fia hatalmas sikerét.

Tendzing kétszer is elszökött otthonról Katmanduba, majd 19 évesen az indiai Dardzsilingbe költözött és a Too Song Bhusti serpaközösség tagja lett. Ettől kezdve rendszeresen részt vett himalájai expedíciókon, és 1953. május 29-én, délelőtt 11:30-kor Sir Edmund Hillary-val elérte a Mount Everest csúcsát, először az emberiség történetében.

norgaj.jpg(Hillary és Norgaj)

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása