HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

06.
február

Kémia a konyhában

Videotanar.hu  | kémia - kémiai reakciók csoportosítása komment

Sokszor nagyon elvontnak tűnhet a kémia, pedig nem is hinnéd, hogy nap mint nap találkozol vele otthon is. Például amikor anyukád húst pácol a vacsorához.

Az ízletes húsok pácolásakor tudományosan fogalmazva háromféle kémiai módszert használnak, és a pácoláskor történő kémiai reakciók az alkalmazott módszertől függenek.

Mindhárom denaturálja a húsban található különböző fehérjemolekulákat, savakkal, sókkal, esetleg alkohollal történő különböző vegyi reakciók során.

A húst alkotó fehérjék peptid kötéseinek savas hidrolízise például citromsavas, ecetsavas vagy tejsavas páccal történik, ez denaturált proteineket, magyarul sokkal puhább húst eredményez.

Tömény sóoldattal is lehetséges a proteinek denaturálása, ezt elsősorban sertéshúsoknál alkalmazzák, és a fehérjemolekulák hidrátburkát befolyásolja.

Az alkohol szintén alkalmas a proteinek denaturálására, a molekulák közötti kapcsolat befolyásolása útján. Enek hatása függ azonban az alkohol töménységétől, vodkával például gyorsabb, borral lassúbb.

pacolthus.jpg

Címkék: kémia oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása