HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

03.
június

A vírusok „ősatyjai”

Videotanar.hu  | informatika - vírusok komment

Az első számítógépes vírusok kiagyalói még nem csalni vagy más módon ártani akartak, egyszerű, az informatika iránt érdeklődő srácok voltak.

Két eredettörténet is kering a vírusok megjelenésével kapcsolatban. Az egyik szerint bizonyos Fred Cohen, a Dél-kaliforniai Egyetem számítógép-tudományi doktoranduszhallgatója alig nyolc óra alatt írta a VD nevű grafikai alkalmazásba rejtett programot, amelyet egy számítógép-biztonsági szemináriumon mutatott be tanárának. A professzor, Leonard Adlerman nevezte el vírusnak a kódot, mert az a felhasználók hozzáféréseit kihasználva terjedt szét a számítógépeken, illetve a hálózatba kötött gépek között. Mindez 1983-ban történt, tehát több mint húsz éve.

Mások szerint a digitális betegség egy évvel korábban jelent meg, szülőatyja pedig a 15 éves Richard Skrenta volt. A pittsburghi diák hajlékonylemezen csereberélt – illegálisan – Apple II számítógépre írt játékprogramokat a barátaival, és az egyik játékot megtoldotta az általa írt, Elk Clonernek elnevezett apró programmal. Az adathordozókon villámgyorsan terjedő program a játék minden ötvenedik indításakor elsötétítette a képernyőt, amelyen Skrenta egy versikéje jelent meg.

Bármelyik verzió is az eredeti, az biztos, hogy a vírusok azóta is komoly fejfájást okoznak az informatika területén. Az első igazán fertőző vírus, az 1992-es Michelangelo több mint tízezer számítógépet tett tönkre. A Microsoft Windows terjedésével párhuzamosan az 1990-es évek közepétől a legtöbb vírust erre az operációs rendszerre írták. A legnagyobb „sikert” a Word szövegszerkesztő programban elbújó makrovírusok aratták, majd következtek az e-mailben terjedő vírusok. A 2000-ben elszabadult, egy fülöp-szigeteki diák által írt ILOVEYOU órák alatt fertőzött meg több millió gépet, általa egész hálózatok váltak instabillá – ezt tekintik minden idők egyik legpusztítóbb vírusának.

virus.jpg

Címkék: informatika vírusok oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása