HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

08.
február

Bottal ütheti a nyomát

Videotanar.hu  | nyelvtan - szólások és közmondások komment

Videónk a szólásokkal és közmondásokkal foglalkozik, nézzünk meg egy párat, honnan is ered!

Ágrólszakadt (élhetetlen, szegény ember): az akasztófáról leszakadt embert jelentette a régi világban, akit bár fölakasztottak, élve esett le az akasztófáról, mert a kötél elszakadt. Ekkor megkegyelmeztek az életének, de az országból kiutasították, földönfutóvá lett. Ha úgy vesszük, szerencsés volt az ilyen illető.

Bottal ütheti a nyomát (hiába üldözi, már elillant): ez a kifejezés a vadászéletből ered. A hajtók szokták bottal verni az avart, a bokrot, hogy a vadat felzavarják és a puskacső elé hajtsák.

Dugába dől (régen dédelgetett terv nem sikerül): a szólás a kádármesterségből ered, és a hordó dongáinak, dugáinak összedőlésére utal. Régen, mikor még a boroshordókat is faabronccsal kötötték, a dugába dőlés gyakori dolog volt.

Egy követ fúj (titkon egyetért, összeesküszik): abból a nemzetközi babonából ered, hogy a kígyók, mikor tavasszal párzás idején összebújva sziszegnek, szájukból tajtékot fújnak, ami megkeményedik és kővé válik. Ez az a csodaerejű kígyókő, mellyel különféle betegségeket gyógyítanak.

Címkék: nyelvtan oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása