HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

09.
február

Csoda a moziban

Videotanar.hu  | informatika - rajzprogram komment

Mi, otthoni körülmények között alapszinten tudunk rajzolni, képeket alkotni a számítógépünkön. A mozi varázslói persze ezt nagyban játsszák. De mióta is?

Ma már nem nagyon lehet olyan hollywoodi filmre beülni a moziba, amelyben ne lenne számítógéppel alkotott vagy manipulált kép. Ezt CGI-nek (Computer-Generated Imagery) nevezik, és hihetetlen kapacitású számítógépeket és fantáziájú szakembereket alkalmaznak hozzá. Újabban a „hagyományos” rajzfilmek is számítógéppel készülnek, ráadásul gyakran 3D-ben. A Toy Story volt a nagy áttörés ezen a téren.

Az első számítógéppel generált kép a mozivásznon ehhez képest jó régen, egészen pontosan 1973-ban tűnt fel a Feltámad a vadnyugat című filmben, ez még 2D-s effekt volt. Az első három dimenzióban látszó CGI-kockákra sem kellett azonban sokat várni, az 1976-os Futureworld-ben (a Feltámad a vadnyugat folytatása) egy kezet és egy arcot alkottak komputerrel.

A fotorealisztikus, azaz teljesen valódinak látszó CGI-lényre viszont 1989-ig kellett várni, amikor is A mélység titka című film tengeri szörnyét készítette el az Industrial Light&Magic vizuális effektekkel foglalkozó cég. Aztán pár évre jött a Jurassic Park, és a többi már filmtörténelem.

abyss.jpg(A mélység titka)

Címkék: informatika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása