HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

18.
február

A tajgát is irtják a haszonért

Videotanar.hu  | biológia - a tajga komment

Ahogy videónkból is kiderül, a tajga sokszínű élővilága érdemes lenne a háborítatlanságra, ennek ellenére módszeresen pusztítják.

Az már senki számára sem újdonság, hogy az esőerdőket kétségbeejtő iramban pusztítják, hogy művelhető területekhez jussanak a szegény országok lakói.

Ám az Eurázsia és Észak-Amerika nagy részét kitevő tajga sincs biztonságban, Kanadában például az őserdőkhöz hasonló mértékben irtják a változatos és értékes flórával és faunával rendelkező területeket. Ennek oka pedig az olajhomok, aminek bányászata dollármilliárdokat hoz a konyhára.

Kanadai Alberta tartományában található óriási olajhomok-lelőhelyek a mai technológiákkal és a mai olajárak mellett már gazdaságosan kitermelhetők, így a „kátrányhomok” Albertát szaúdi gazdagságú olajhatalommá tette. A nagy olajtársaságok hatalmas bányákat és olajhomok-finomítókat működtetnek itt. Mivel az olajhomok jelentős hányada külszíni fejtéssel termelhető ki, nagy területeken tarolják le a tajgát, és így nagy természeti értéket képviselő erdőket és mocsarakat pusztítanak el.

Az olajhomok tulajdonképpen homok, víz és bitumen keveréke. Egy hordó nyersolaj előállítására alkalmas bitumen kinyeréséhez két tonna olajhomokot kell kibányászni és feldolgozni. A feltárást forró vízzel és nátronlúggal végzik. Egy tonna homokhoz 2-3 köbméter víz kell. A bitumen kinyerése után visszamaradó vizet nagyrészt újra felhasználják, de a veszélyes anyagokat is tartalmazó meddő hatalmas tározói így is veszélyeztetik a környezetet.

tajga.jpg

 

Címkék: biológia oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása