HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

19.
február

Sose bízz olyan számítógépben, amit nem bírsz felemelni!

Videotanar.hu  | informatika - számítógépes adattárolás komment

A számítógépes adattárolásról szóló videónk kapcsán emlékezzünk meg az Apple éppen harminc éve bemutatott asztali számítógépéről.

Harminc éve, 1984 elején mutatta be az Apple első mac OS-t futtató asztali modelljét, a Macintosh 128K-t. A kis méretével és grafikus kezelőfelületével a számítástechnikát forradalmasító komputert a címben szereplő reklámszöveggel hirdették. Nevében a 128k a RAM (gyorsmemória) ma már felfoghatatlanul szerény, 128 kilobyte-os méretét jelezte. Az újdonságért annak idején 2500 dollárt kértek.

A készülék merevlemezzel egyáltalán nem jelentkezett, az operációs rendszert egy külső flopiról töltötte be - felhasználói programok tárolására kezdetben alig volt szükség. A 9 hüvelykes képátlójú képernyővel rendelkező apróság lelke egy 8 megaherzes Motorola processzor volt. Az igazi újdonságot az operációs rendszer jelentette benne: ez volt az első olyan számítógép, amelynek működtetése során nem kellett parancssorokkal bíbelődni a kívülállók számára is könnyen értelmezhető grafikus felület miatt.

A 128K-ból a megjelenését követő hónapban 70 ezer darabot adtak el az USA-ban.

mac128k.jpg

 

Címkék: informatika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása