HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

20.
február

Ezért veszélyes az áram

Videotanar.hu  | fizika - elektromos töltés, mező komment

Az elektromos töltéssel foglalkozó videónk kapcsán nem árt felidézni, miért nem szabad a konnektorba nyúlni.

Tudományosan megfogalmazva, villamos áramütéses baleset akkor következik be, ha az emberi test a villamos áramkörbe kapcsolódik. A konnektoros példánál maradva akkor következhet be, ha mondjuk két szeget bedugunk kézzel tartva, vagy szigeteletlen cipőben, illetve mezítláb a földön állva egyet a fázisba.

A villamos áram vegyi, hő- és sokkhatása miatt káros az élő szervezetre, így ránk is.

Vegyi hatása miatt az emberi szervezetben gázképződés jöhet létre, amely embóliához vezethet.
Az emberi testben is vannak elektrolitok (a testnedvek), ezek is különböző ionokat tartalmazó oldatok. Az élő szövetekben ezek az elektrolitok vezetik az áramot. Ezért különösen veszélyes az egyenáramú
áramütés, mert annak biokémiai hatásai is vannak. Ilyenkor előfordulhat, hogy látszólag semmi baja a sérültnek, de néhány nap múlva meghal, a testében bekövetkezett elektrokémiai/biokémiai változások miatt.

Hőhatása égési sérüléseket okoz, amelyet előidézhet a testen átfolyó áram által kifejtett és az ellenállás mértékétől függő hőhatás, valamint a villamos ívet kísérő hőmérséklet.
Ha valakin jelentős áram
folyik át, például nagy feszültségű áramütés vagy villámcsapás miatt, súlyos égési sérülései keletkezhetnek, leginkább ott, ahol az áram bement, illetve kijött.

A villamos áram sokkhatása a váratlan áramütés következménye. Ez a hatás nagymértékben függ az egyén egészségétől.
Akár rövid ideig tartó áramütés is okozhat szívleállást. 

 

aram.jpg

 

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása