HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

25.
február

Leállhat-e a Golf-áramlat?

Videotanar.hu  | földrajz - az éghajlat elemei komment

Sokszor felröppent már a tudományos kacsa, hogy leállt a Golf-áramlat, készüljünk a legrosszabbra. Ez nem ilyen egyszerű, de tény, hogy a Föld történetében már előfordult.

A Golf- és az észak-atlanti áramlat fő mozgatóereje az úgynevezett észak-atlanti mélyvíz. Az Északi-tenger hűvös, viszonylag sűrű felszíni vize Grönland és Skandinávia között fokozatosan lesüllyed, majd dél fele áramlik. Ez a folyamat hatással van az éghajlatra.

Most először találtak a kutatók egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a felmelegedés miatt évszázados időszakokra meg-megszakadt az Európának kellemes meleget hozó óceáni szállítószalag. Mindezt egy tengeraljzatból vett üledékmintát elemezve állapították meg, amelyet Grönland déli csúcsánál emeltek ki még 2003-ban. Amennyiben ez mostanában bekövetkezne, katasztrófától ugyan nem kellene tartanunk, de bőven lennének kellemetlen következményei.

Évtizedek óta bizonyos nyugtalansággal figyelik a klímakutatók azt a roppant áramlási rendszert, amely meleg vizet szállít az Atlanti-óceán északi részére, és hideget vissza. Az alapkérdés a következő: ha leállna a Golf- és az észak-atlanti áramlat, akkor újabb kis jégkorszak érné el Nyugat- és Közép-Európát? A kedvezőtlen fordulat elsősorban a légköri folyamatokra lehetne hatással, de szó sincs róla, hogy hirtelen, katasztrófafilm-szerű jégkorszak várna ránk Európában. A Kárpát-medencében ráadásul hiába okozna enyhe lehűlést a gyengülő áramlat, mert a klímánk ennél gyorsabban fog melegedni.

A Golf-áramlatot is érintő nagyobb változásokra a kutatók szerint jó eséllyel csak a 22. században kell számítani.

golf.jpg

 

 

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása