HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

08.
március

Három fokra a katasztrófától

Videotanar.hu  | természetismeret - veszélyes időjárási jelenségek komment

A szélsőséges időjárási jelenségek nem csupán önmagukban veszélyesek, de a globális éghajlatváltozásnak, a felmelegedésnek is lehetnek beláthatatlan következményei.

Amennyiben a Föld éves középhőmérséklete 3 fokkal emelkedik, az UNESCO világörökségi listáján szereplő objektumok közül 136 is víz alá kerülhet – állapította meg legfrissebb tanulmányában egy német és osztrák szakemberekből álló kutatócsoport.

A világ éves középhőmérséklete már most is közel egy Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. Ha az iparosodás előttihez képest három fokkal melegebb lesz, akkor a világ kulturális örökségének egyötöde hosszú távon víz alá kerül. Ebben az esetben a víz elborítja az ókori Pompeji és Karthágó ásatásait, az olaszországi Amalfi-partvidéket, Isztambul, Nápoly, Amszterdam, Szentpétervár és Dubrovnik történelmi belvárosát, a pisai Dóm teret és a ferde tornyot, a Húsvét-szigeteket, az amerikai szabadságszobrot, a Sydney-i Operaházat, a londoni Towert, a westminsteri apátságot és Velencét is.

Amennyiben három fokot melegszik a Föld éghajlata, akár 12 ország is elveszítheti mai területének több mint felét, körülbelül 30 ország pedig egytizedét. A veszély mindenekelőtt a Csendes- és az Indiai-óceán, illetve a Karib-tenger szigetállamait, Délkelet-Ázsia sűrűn lakott partvidékét és Floridát fenyegeti. A világ mai népességének hét százaléka él olyan területeken, melyek háromfokos melegedés esetén víz alá kerülnek. Ha ma emelkedne ennyit a vízszint, több mint 600 millió embernek kellene új otthont keresnie.

vizalatt.jpg

 

 

Címkék: oktatóvideó természetismeret videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása