HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

24.
március

Hogyan moziztak az ókorban?

Videotanar.hu  | informatika - mozgókép előállítása komment

Remek, profi kivitelű videót kaptunk a számítógépes mozgófilm-készítésről, és rögtön felmerült bennünk a kérdés: milyen régre nyúlik vissza a mozgás megörökítése?

Bár a címben szereplő kérdésre a válasz minden bizonnyal az, hogy sehogy, ám egyes tudományos feltételezések szerint a mozgókép ősének tekinthető fenakisztoszkópot már az ókorban is ismerték. Ez a szerkezet rajzolt állatfigurák sorrendi mozgásfázisait villantotta fel gyors egymásutánban, a mozgás illúzióját keltve a szemlélőben.

Bizonyos Eadweard Muybridge zoopraxiscope néven szabadalmaztatott szerkezete hasonló elven működött, és Thomas Edison is e készülék továbbgondolásával jutott el a kinetográf-kinetoszkóp szerkezet-párosig, melyet William Kennedy Dickinsonnal közösen fejlesztettek ki. A kinetoszkópot először 1891. május 20-án mutatták be nyilvánosan.

Mivel a kinetoszkópba egy apró lyukon kellett bekukucskálni, így egyszerre csak egy ember élvezhette a játékot, a mozgókép jelentette közösségi élményig egészen 1895. december 28-ig kellett várni, amikor is a Lumiere fivérek bemutatták az első filmvetítőgépet, ami a filmipar robbanásszerű fejlődéséhez vezetett.

mozgas.GIF

 

Címkék: informatika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása