HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

26.
március

Serkis, a majomember

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - vizuális kommunikáció komment

Vérprofi kisfilmünk érkezett a filmes technikákról, ennek kapcsán említsük meg Andy Serkis angol színészt, aki Gollumot és King Kongot is eljátszotta.

A digitális technika ma már lehetővé teszi, hogy mindenféle fura lények, állatok elevenedjenek meg a filmvásznon, és élethű mozgásukkal, kifejező mimikájukkal a történet teljes értékű szereplőivé váljanak. Ám amikor mi a vásznon A gyűrűk ura gonosz kis szörnyecskéjét, Gollumot vagy az érző szívű majomóriást, King Kongot látjuk, mögöttük mindig ott az ember, aki a motion capture technika segítségével eljátsza a mozdulataikat, gesztusaikat. És ez a színész az utóbbi évek nagy kasszasikereiben általában Andy Serkis.

Serkist először A gyűrűk ura-trilógia rendezője és producere, Peter Jackson kérte fel Gollum megformázására, és annyira elégedett volt a színész munkájával, hogy a harmadik részben saját arccal játszott jelenetet is írt neki.

A King Kong, bár bevételben elmaradt a gyűrűs filmektől, igazi filmtechnikai mérföldkőnek számított a lehengerlően élethű majommal a főszerepben. Ez a Kong nevetett, megsértődött, szomorú és mérges volt, és az arcán és mozgásán megjelenő érzelemskálát mind Andy Serkis játszotta el egy stúdióban, kis világító érzékelőkkel a testén. Azért Peter Jackson itt is „megszánta” a háttérben dolgozó színészt, és a szigetre keveredő hajó egyik matrózának szerepét is rábízta, aki csúnya halált hal egy húsevő organizmus révén.

A majmok bolygója: Lázadás című film nem Jackson munkája, ám a készítők már egyértelműen Serkist akarták a főhős majom eljátszására, hiszen remek referenciái voltak. Az eredmény ebben az esetben is magáért beszél.

És hogy milyen érzés mindig majmot vagy majomszerű lényt játszani úgy, hogy maga az ember nem is látszik a képkockákon? Serkis erre a kérdésre általában jókedvűen nyilatkozik, valószínűleg apró kis dollárjelek peregnek a szeme előtt ilyenkor. Pedig nagyszerű „emberszínész” is, ezt számos korábbi filmje is bizonyítja, valamint az utóbbi időkben a rendezéssel is megpróbálkozott, komoly fesztiválsikerekkel.

serkis.JPG

 

 

Címkék: oktatóvideó vizuális kultúra videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása