HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

01.
április

Légszesz az operában

Videotanar.hu  | ének - opera komment

Videónk áttekinti az opera műfajának kialakulását és fontos állomásait, mi pedig elárulunk néhány érdekességet az operaházunkról.

Az Andrássy úton található Magyar Állami Operaház Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke, neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei szerint. Gazdagon díszített belső tereinek kialakításában részt vettek a kor legnevesebb művészei, köztük Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan.

Az akkor még Magyar Királyi Operaház néven működő dalszínházat 1884. szeptember 27-én nyitották meg ünnepélyes keretek között, Ferenc József császár jelenlétében. A díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő, Erkel Ferenc vezényletével.

Az operaház nézőtere patkó alakú, négy egymás fölött hátralépő páholysorból áll. Mai állapota annyiban tér el az eredetitől, hogy az egykori légszesz helyett 1895-ben bevezették a villanyvilágítást, valamint az eredetileg aranyszínű bársonyt függönyt 1950-ben meggypirosra cserélték, összhangban a bársonyszékek huzatával.

A nézőtér monumentális csillárját Mainzban készítették, két acélsodrony tartja, amelyek segítségével leereszthető egészen a nézőtérig, lehetővé téve a karbantartását.

operahaz.jpg

Címkék: oktatóvideó ének-zene videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása