HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

10.
április

Brad Pitt magyar harcosa

Videotanar.hu  | történelem - az ókori görögök, istenek és hősök komment

Az ókori görögök mitológiájára rákapott a filmipar, emlékezetes film volt a Trója is. Brad Pitt helyett azonban egy magyar kaszkadőr verekedett.

A nagyrészt Máltán forgatott szuperprodukcióban Párdányi Domonkos volt Akhilleusz, vagyis Brad Pitt dublőre a rázósabb jeleneteknél. Az úgynevezett szandálos filmekben előszeretettel alkalmaznak magyar kaszkadőröket a rendezők, hiszen a lovas, harcvívós mutatványokban a legjobbak. Autós-motoros jelenetekhez például amerikai vagy német szakembereket hívnak a legtöbbször.

A trójai háborúhoz vezető szerelmi viszály történetének forgatásakor Párdányi és csapata bele is adott mindent, ám a vásznon látott, kegyetlen csaták és verekedések természetesen előkészített, biztosított körülmények között zajlanak. Nem véletlenül írják ki a veszélyes akcióktól hemzsegő filmek végén, hogy ezeket otthon senki ne próbálja utánozni.

Sőt, az sem igaz, hogy a kaszkadőrök hazajárnak a kórházakba, profik ők a saját szakmájukban, ahol előfordulnak persze, de nem jellemzők a nagyobb sérülések. Párdányi Domonkos például egyszer szenvedett csonttörést, azt sem valamelyik véres háború forgatásakor, hanem a nem éppen a brutális akciójeleneteiről elhíresült Szomszédok teleregény egyik felvételén 1995-ben. Kerékpárjával kellett egy teherautónak nekimennie, hogy Magenheim doktor elláthassa, ám a hátsó a bicaj hátsó fékje elromlott, így kontroll nélkül szállt bele az akadályba.

A fenti példák is mutatják, hogy a régi görögök isteneihez, mondáihoz, hőseihez kapcsolódó legendák igen izgalmasak, hiszen filmet csinálni is nagy kihívás belőlük minden kaszkadőrnek.

troja.jpg

Címkék: történelem oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása