HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

30.
május

Kisebb az agyunk, mint az ősemberé

Videotanar.hu  | ének - az őskor és az ókor zenéje komment

Sokszor hasonlítjuk ősemberhez azt, akiről csekély szellemi kvalitásokat feltételezünk, holott a kőkoriak agya nagyobb volt, mint a modern emberé.

Az emberi agy most kisebb, mint húszezer éve volt. Ez tény. A kőkorszak vége felé 1500 köbcentiméteres volt a térfogata, napjainkban nagyjából 1300. A paleontológusok véleménye nem egyöntetű ennek magyarázatát keresve, egyes feltételezések szerint a testünk is kisebb, mint a Cro-magnoni-i emberé volt, így arányosan az agyunk is, mások szerint viszont a mi agyunk jóval hatékonyabb, így nincs szüksége akkora méretre. A legújabb hipotézis szerint azonban akkor csökkent az emberi agy mérete, amikor alkalmassá váltunk a közösségi életre, vagyis arra, hogy egymás mellett éljünk anélkül, hogy megölnénk egymást. Ezt arra a megfigyelésre alapozzák a kutatók, hogy a szociálisan fejlett csimpánzok agya kisebb, mint a kevésbé azoké.

Bármi is az oka a jelenségnek, egy biztos: az agy mérete nem áll egyenes összefüggésben az intelligenciával, és az évezredek folyamán nem agyunk egésze, hanem bizonyos területei zsugorodtak. Az nem igaz tehát, hogy a kőkorszakiak okosabbak lettek volna.

agy.jpg

Címkék: őskor ókor oktatóvideó ének-zene videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása