HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

12.
április

Kandírozott mandarinzselészerű áramvonal

Videotanar.hu  | nyelvtan - címek, márkanevek, díjak helyesírása komment

A többek között a címek helyesírásával foglalkozó nyelvtan-videó kapcsán bukkantunk erre a gyöngyszemre, ami Tom Wolfe munkájának a címe.

Az irodalmi, zenei vagy filmes alkotások címeinek helyesírása nem mindig egyszerű feladat, pláne, ha névelő kerül eléjük vagy toldalékot kapnak a szövegkörnyezetben. Videónk segít eligazodni nemcsak a címek, de a márkanevek, díjak világában is. Mi pedig addig is néztünk egy-két furcsa címet, kedvcsinálóként.

Itt van rögtön két létező magyar munka, amelyik mutatják, réges-régen nem a tömör, kifejező és figyelemfelkeltő címre törekedtek az alkotók. Nyéki Vörös Mátyás 1629-es könyvének például ez a címe:

Tintinnabulum tripudiantium, azaz a földi részeg szerencsének és dicsőségnek állhatatlan lakodalmában tombolók jóra intő csengettyűje, mely a világ csalárdságát az ember négy utolsó dolgainak zengésével kinek-kinek eleibe adja

Ennél is hosszabb és kacifántosabb Apor Péter 1736-os művének címe, amely kolofónként is működik, vagyis kiadói, könyvészeti adatokat is közöl:

Metanorphosis transylvaniae, azaz Erdélynek, régi együgyű alázatos idejében e mostani kevély, cifra, felfordult állapotjában koldusságra való változása, melyen amint életében sosem kapott, hanem Erdélynek régi alázatos együgyűségében holtig megmaradott, úgy a következendő maradváinak örökös emlékezetire írt le hazája felfordult állapotján szánakodó hazafia és gyükeres székely báró altorjai Apor Péter. Végezte penig el munkáját az 1736. és életének 60. esztendejében, alsótarjai udvarházánál

Te elolvasnád ezeket a címük alapján?

tomwolfe.jpg

Címkék: nyelvtan oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása