HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

24.
április

Gajra ment szavak

Videotanar.hu  | nyelvtan - az összetételek helyesírása komment

Aki felkapta a fejét a cím helyesírásán, nos, az rosszul tudta. A gajra ment kifejezésnek semmi köze a gallyakhoz.

A magyar nyelvben gyakorta találkozhatunk olyan szavakkal vagy kifejezésekkel, amelyek hasonlóságuk okán félreértésekre adnak módot, vagy egyszerűen csak rosszul ragadtak meg a köztudatban. A technológiai fejlődéssel nyelvünkbe is beékelődő új szavak ragozása, szóösszetételekben való alkalmazása is sokszor ütközik nehézségekbe, például a WIFI-t ma már kisbetűvel ajánlják írni a nyelvészek, akkor viszont elmarad a kötőjel: például wifikapcsolat. Aki ragaszkodik a nagybetűs változathoz, nem vét hibát, ám akkor már WIFI-kapcsolat a szóösszetétel helyes leírása. Ez mondjuk annyiban nem újdonság, hogy régebben a hifi is ebbe a csoportba tartozott.

És hogy a címben szereplő félreértést is tisztázzuk: a gaj egyes források szerint jiddis, más források szerint ismeretlen eredetű jövevényszó, a gajdesz rövidült alakja, a gajra megy annyit tesz, hogy elromlik, tönkremegy, a faágakhoz semmi köze.

Érdemes és kell is nyelvtan-videókat nézni a Videótanáron!

helyesiras.jpg

Címkék: nyelvtan oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása