HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

28.
április

A nőfaló liliom

Videotanar.hu  | irodalom - Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk komment

A Pál utcai fiúk a világirodalom egyik remekműve erkölcsről, elvekről és emberségről, ám szerzője élete nem mindig folyt egyenes mederben.

Molnár Ferenc amolyan igazi kávéházas író volt. Három feleséget fogyasztott, depressziós és alkoholista volt, párbajozott és első feleségét, Vészi Margitot rendszeresen elnáspángolta. Persze, ezt mindig meg is bánta, kifejezetten neki írta a Liliom című darabot, amelyben a városligeti lúzer hasonlóan bánik az őt eltartó feleségével, mint a szerző a sajátjával. A darab a pesti Vígszínházban csúfosan megbukott, Molnár idegösszeomlást kapott, egy évig szanatóriumban tartották. A darab végül Berlinben lett siker, ám közben az író beleszeretett a főszerepet alakító Varsányi Irénbe, akiért párbajozott annak férjével, és emiatt börtönbe került. A megverten is mindig hűséges Vészi Margitnál itt betelt a pohár, elvált Molnártól, aki erre olyan mély depresszióba esett, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Bródy Sándor – aki szintén megérne egy fejezetet – törzshelyükön, a New York kávéházban oktatgatta Molnárt az öngyilkosság helyes módjaira. Erre A Pál utcai fiúk szerzője így válaszolt: „Sándor bácsi, kérlek, én öngyilkossági ügyekben csak attól fogadok el tanácsot, akinek már sikerült.

Molnár Ferenc végül New Yorkban halt meg 1952-ben. Harmadik felesége Darvas Lili színésznő volt, unokája Horváth Ádám televíziós rendező, a Szomszédok című telenovella atyja.

molnár-ferenc.jpg

Címkék: irodalom oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása