HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

Ausztráliában rendezik meg évről-évre a napelemmel hajtott autók versenyét. Tavaly egy holland egyetemisták által készített modell nyert.

Azt régóta tudjuk, hogy a Nap sokkalta több energiát bocsájt a Földre, mint amennyit valaha is felhasználunk, ám ennek folyamatos befogása, tárolása, felhasználása egyelőre gyerekcipőben jár, legalábbis a lehetőségekhez képest.

Próbálkozások azonban mindig akadnak szép számmal, a Toyota például autók hajtására még nem, az azokban üzemelő klímaberendezés álló helyzetbeli működéséhez azonban alkalmazza ezt a technológiát a Prius típusában.

Speciális, a közúti, mindennapi forgalomban való részvételre még alkalmatlan modellekkel viszont szép sikereket érnek el a minden évben, Ausztráliában megrendezésre kerülő versenyen, amelynek lényege, hogy a lehető legnagyobb távolságot kell megtenni kizárólag napenergia segítségével. a holland delfti Műszaki Egyetem diákjainak sikerült ez legjobban tavaly: 3200 kilométert tettek meg egyszemélyes, ultrakönnyű járgányukkal öt nap alatt, 90 km/órás átlagsebességgel. Ráadásul a körülmények még a déli kontinensen sem voltak végig optimálisak, hiszen az utolsó napon zuhogott az eső.

Ezek a versenyek jó bulik az egyetemistáknak, ugyanakkor roppant fontos tapasztalatok gyűjtésére alkalmasak, segítségükkel talán egyszer a magunk hasznára tudjuk hajtani központi csillagunk energiáját.

napelemes.jpg

Címkék: fizika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása