HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

02.
május

Benedek Elek unokája

Videotanar.hu  | irodalom - monda komment

Régi magyar mondák: alighanem Lengyel Dénes műve a legnagyobb merítése a témának.

Lengyel Dénes író, irodalomtörténész és pedagógus neve örökre összefonódott a mondákkal, hiszen legismertebb művében, a fentebb is említett Régi magyar mondákban összegyűjtötte, gondozta és rendszerezte történelmünk szinte valamennyi fennmaradt mozzanatát. Gyűjtői vénáját volt kitől örökölnie, hiszen nagyapja Benedek Elek, minden népmesegyűjtők doyenje volt.

Lengyel Dénes többek között betöltötte a Petőfi Irodalmi Múzeum helyettes igazgatói tisztségét, felesége Kovács Ágnes néprajzkutató volt. Pedagógiai tárgyú írásaiban egyebek mellett az irodalomtanítás módszertanával foglalkozott, de szerkesztette a Nagy Magyar Költők című sorozatot, valamint népszerűsítette a 19. század ismert alkotóit, így szerkesztője volt Jókai Mór összes művei kritikai kiadásának. A magyar mondavilág életének utolsó éveiben került érdeklődése középpontjába, ekkor született a Régi magyar mondák is.

mondak.jpg

Címkék: irodalom oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása