HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

07.
május

A számok atyja

Videotanar.hu  | matematika - Pitagorasz tételének alkalmazása komment

Így nevezték Püthagoraszt, akit már életében legendák és mítoszok öveztek. Követői félistenként tisztelték mesterüket.

Szamoszi Püthagorasz (Kr. e. 582-496) vezetéknevét nemes egyszerűséggel onnan kapta, hogy a Kis-Ázsia partjaihoz közeli Szamosz szigetén született egy ékszer- és dísztárgykészítő mester fiaként. Szókratész előtti, szakkifejezéssel élve preszókratikus filozófus és matematikus volt, a püthagoreus filozófiai iskola alapítója. Bár nevét ma a Pitagorasz-tétel viseli a matematikában, tanítványaival együtt számos máig ható eredményt értek el a zeneelmélet és a csillagászat világában is. Legfőbb működési területük mégis a matematika maradt, azt hitték és tanították, hogy minden dolog kulcsa a számokban rejtőzik.

Bár a róla elnevezett tételt nem ő bizonyította, és a neki tulajdonított felfedezések közül is bizonytalan, hogy mi az, amire valóban ő jött rá, és mi az, amire tanítványai, bizonyosnak látszik, hogy személyesen fedezte fel a rezonancia alaptörvényét, miszerint a hang magassága a rezgő húr hosszának függvénye.

Püthagorasz.jpg

Címkék: matematika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása