HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

08.
május

Kossuth hangja fonográfhengeren

Videotanar.hu  | informatika - hangfelvétel készítése komment

Mi a számítógépünkkel is könnyedén készíthetünk hangfelvételt, de 1890-ben ez még nem volt magától értetődő.

Az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik azt a Kossuth Lajos hangját tartalmazó hangfelvételt, amit Torinóban, az akkori Turinban (Kossuth a turini remete, mint tudjuk) rögzített két pesti vállalkozó, Felner Károly és Barna Tivadar. Kossuth 1865-től élt önkéntes száműzetésben az észak-olasz városban, hiszen a kiegyezést sosem tudta elfogadni, magát sosem tudta volna magyar-osztrák állampolgárként említeni, de hazai híveivel rendszeresen tartotta a kapcsolatot. Fenti elvei miatt Kossuth nem ment el a vértanúknak állított emlékmű felavatására Aradra. Abba azonban beleegyezett, hogy beszédét fonográfhengerre felvegyék.

A kormányzó, mint azt a Pesti Hírlap 1890. október 4-iki számában megjelent cikkében meg is írták, eleinte idegenkedett Edison 1877-ben szabadalmaztatott találmányától, ám Felner és Barna jó minőségű készüléke, amit Amszterdamban vásároltak négyezer forintért, végül megtetszett neki, így hangja fennmaradhatott az utókornak.

fonográf.jpeg

Címkék: informatika oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása