HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

10.
május

Rudolf és a pontos idő

Videotanar.hu  | biológia - a rénszarvas, a sarki róka... komment

A Rangifer tarandus, vagyis a rénszarvas gondban lenne, ha a pontos időről kérdezhetnénk, ugyanis a sarkkörön elveszíti természetes időérzékét.

Az úgynevezett cirkidián ritmus, vagyis a belső óra a legtöbb emlős és az ember esetében is szinte pontosan 24 órás ciklusra van beállítva, hiszen ez biztosítja, hogy a megfelelő napszakokban a kellő hormonok termelődjenek a szervezetben. Például késő délután indul be az éjszakai egészséges alvásról gondoskodó melatonin termelése.

A sarkkör tájékán azonban másképp oszlik el a nappalok és éjszakák időrendje, a fény, a szürkület és a sötétség nem a nálunk megszokott 24 órás rendhez igazodik. Éppen ezért az ottani élőlények, így a rénszarvas melatonin-kibocsátása nem az órához, hanem kizárólag ezekhez a fényviszonyokhoz alkalmazkodik: a sarki állatok nyáron sokáig, télen rövid ideig aktívak és éberek.

reindeer.jpg

Címkék: biológia oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása