HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

19.
május

La Tour Eiffel a síkban

Videotanar.hu  | vizuális kultúra - térből síkba komment

A térbeli építmények, tárgyak tervezésénél mindig készítenek síkbeli ábrázolást a tervezők. Nem volt ez másképp Párizs jelképe esetén sem.

A tetején lévő antennával együtt számolva 324 méter magas, 1,6 hektár (egy hektár 100X100 méter) alapterületű torony ugyancsak nagy teret harap ki a térből a francia fővárosban, de a tervezése ugyanúgy síkbeli ábrázolással történt, mint a többi építményé. Manapság már a technika lehetővé teszi az építészeknek, hogy egyből térben lássák maguk előtt a tervezett épületet a monitoron, ám napjainkban is mindenről készül síkbeli tervrajz is, a dokumentáció miatt mindenképpen.

A Gustave Eiffel-ről elnevezett monstrum körüli korabeli viták közismertek, a párizsiak többsége sokáig ellenezte a terveket és az építést, valóságos szörnyet látva a fémtoronyban. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy az építésziroda vezetője, Eiffel eredetileg Barcelonába (Spanyolország) szánta művét az 1888-as világkiállításra, meg is kereste vele az ottani városvezetést, de elvetették a tervét.

Vajon mennyivel lenne ma szegényebb Párizs, ha az ikonikus torony nem ott épül fel? És vajon profitált volna belőle a katalán főváros, ahol Antoni Gaudi építészete a meghatározó? Szerencsére ezt már sohasem tudjuk meg.

eiffel.jpg

Címkék: oktatóvideó vizuális kultúra videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása