HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

A digitális térképekről szóló oktatóvideónkról eszünkbe juthat, milyen hosszú út vezetett idáig Magyarország első, fennmaradt nyomtatott térképétől.

Ma, amikor a műholdaknak köszönhetően tűpontos térképek állnak rendelkezésünkre az egész Földről, és GPS-alapú navigációs eszközökkel találhatunk el bárhonnan bárhová, ritkán gondolunk...

...azokra az időkre, amikor eleink nem láthatták felülről a bolygónkat, és egy-egy tájegység feltérképezése bonyolult és nehéz expedíciós munkát igényelt. Pedig ezek az idők nem is voltak olyan régen.

Magyarországon az első nyomtatott és fennmaradt térképet bizonyos Lázár deák készítette valamikor 1528 előtt. Ez a Lázár-térkép vagy más néven Tabula Hungariae a Magyar Királyság korabeli állapotát és településszerkezetét mutatja be nagyjából 85X65 cm-es terjedelemben. Onnan tudható a térkép kora, hogy a délvidéki, a törökök által elfoglalt területeket színesen ábrázolja és különös hangsúlyt fektet a végvárak elhelyezkedésére. Kutatók éppen ezért arra következtetnek, hogy a törökök elleni harcra történő felkészülésben volt szerepe a térkép elkészítésének.

tabula.jpg

A Tabula Hungariae a kor tudásszintjéhez képest meglepően mérethelyes, viszont a kevésbé lényeges részeket, például a balkáni térséget helytakarékosságból erősen összenyomták.

Érdemes megkeresni a Google Maps-en a Lázár deák által feltérképezett területeket, és összehasonlítani, mennyit változott a kartográfia tudománya az évszázadok alatt.

És itt a videó a digitális térképek használatáról:

 

Címkék: informatika oktatóvideó Videótanár

komment

süti beállítások módosítása