HTML

Videótanár

A videotanar.hu az internetet használja az iskolai tudás megosztására, az iskolai tanulás támogatására. Bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázist jelent, amely segít az elfelejtett dolgok átismétlésében, az önképzésben. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét digitalizálja oktatóvideók formájában. Az elkészítésébe önkéntesen jelentkező tanárokat von be, és közösségi tudássá teszi a legkiválóbb pedagógusok ismereteit, módszereit.

Keress a Facebookon!

videotanar.indavideo.hu

A külső felszínformáló erőkkel foglalkozik egyik legfrissebb videónk. Manapság is megfigyelhetők ezek a jelenségek ember alkotta dolgokon is.

A szél, a víz, a hőingadozás mind-mind évmilliók, évmilliárdok óta alakítják bolygónk felszínét, ám nekünk nem kell ennyit várnunk, hogy megfigyeljük az eróziós hatásokat.

Dubaiban például, ahol a gazdasági válság egyébként is nagy veszteségeket okozott, néhány éve mesterséges szigeteket telepítettek a tengerbe. A megalomán vállalkozás célja természetesen a pénzkeresés volt, a befektetők és ötletgazdák azt remélték, hogy az exkluzív telkek jó áron gazdára találnak, és a gazdagok ezekre a mesterséges szigetekre örömmel építik majd fel luxusházaikat. Az első, a pálmaalakú sziget-komplexum még viszonylag gyors ütemben be is épült, ám a még nagyobbnak, még exkluzívabbnak szánt The World, vagyis a világ nevű társa csúfos kudarcba fulladt. A leendő gazdag vásárlóknak ugyanis nem csak a borsos árak szegték kedvét, de az a tény is, hogy a természet, itt egész pontosan a tenger fokozatosan visszaköveteli azt, ami az övé. A tervezők a hullámtörő gátak megfelel magasságát feláldozták a pazar kilátás oltárán, így a NASA műholdképein is jól megfigyelhető, ahogy a szigeteket lassan elmossa a tenger, és az eredetileg különálló részek sok helyen összeérnek. Így meg már kinek kell egy privát sziget? A Dubaiban befektető gazdagoknak biztosan nem.

dubai.jpg

Az erózió tehát folyamatosan fejti ki hatását, bolygónk felszíne mindig alakul, de mi addig mindebből nem fogunk semmit konkrétan észrevenni, amíg megtanuljuk az idevágó tananyagot. Ez a videó segít ebben:

 

Címkék: földrajz oktatóvideó videotanar.hu

komment

süti beállítások módosítása